本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] ▅ ▆ ▇ █[JS5003] 科大商科(BBA) ISOMSS呈獻 JUPAS問答區█ ▇ ▆ ▅

▅ ▆ ▇ █[JS5003] 科大商科(BBA) ISOMSS呈獻 JUPAS問答區█ ▇ ▆ ▅

Hello, 大家考完DSE係咪輕鬆哂, 好得閒呢?
但同時又對於入大學揀科果D問題好迷茫?
唔使驚! 有我地UST ISOMSS幫你
無論你係選科, 計分, 又或者對大學生活有咩問題, 都可以係呢到隨便問咖!
我地莊員有讀緊ECOF, RMBI,ACCT BBA,      
如果你想知呢D科係讀咩都可以問我地咖!

可能大家依家都已經諗緊ISOMSS係乜黎嘅呢?
其實我地係商科嘅Department Society
全名係
Information Systems, Business Statisticsand Operations Management Students’ Society, HKUSTSU
見到一堆字係咪頭都暈呢XD
Information Systems (IS) Operations Management (OM) 係其中兩個SBMMAJOR
而且USTISOM仲係*全球排第7J
你地第時入到黎就會TAKE ISOMCOURSE咖喇
想知多D關於呢2科都可以問我地!!!!

*新聞:
3學科打入全球十大
08/05/2013
英國大學評級機構Quacquarelli SymondsQS),昨公布全球各大學於30個學科中的排名。本港大學有三科打入10大,包括排第七的科技大學的資訊、商業統計及營運學系。
另外,港大的土木及結構工程系,以及計算機科學與資訊系統系,則分別排第八和第十。除以上三個學科外,本港大學能打入25大之列的,還有12個學科,包括醫科、法律、會計及金融、化學、語言學等。

http://www.skypost.hk/%E6%B8%AF%E8%81%9E/%E8%A6%81%E8%81%9E/20130508/001/%E6%B8%AF3%E5%AD%B8%E7%A7%91%E6%89%93%E5%85%A5%E5%85%A8%E7%90%83%E5%8D%81%E5%A4%A7/92751?fb_comment_id=fbc_119531588250973_25972_119722038231928#f1bb21fab

本帖最近評語記錄
  • Simon 2013-5-13 11:16 PM ?T??FB 專???�????

火雞係咪要換成鴨仔?

UST BUSINESS INVITATION 同JUPAS KNOW-HOW有咩資訊??
有邊D宿舍好?

似宣傳多過真係幫人

引用:
原帖由 tarya 於 2013-5-13 09:06 PM 發表
UST BUSINESS INVITATION 同JUPAS KNOW-HOW有咩資訊??
有邊D宿舍好?
Business Preview 同 Jupas Know-how 都介紹科大商學院同埋Business program,仲有關於jupas ge 資訊
但係如果你miss左ge話都可以問我地相關問題,我地都好樂意解答ge

關於宿舍,科大宜家有Hall I - Hall IX 總共9座宿舍
Hall I - Hall V 有學生會,定期會搞活動
Hall VI - Hall IX 就冇學生會,但係比較新
其實每個Hall都有自己ge特色,如果你想知關於某方面ge野可以再問我地架
Registration Day 當日亦會有Hall Tour,可以睇過晒d環境先再決定reg邊個Hall

引用:
原帖由 HKUSTSU_ISOMSS 於 2013-5-14 11:30 PM 發表

Business Preview 同 Jupas Know-how 都介紹科大商學院同埋Business program,仲有關於jupas ge 資訊
但係如果你miss左ge話都可以問我地相關問題,我地都好樂意解答ge

關於宿舍,科大宜家有Hall I - Hall IX ...
我BUSINESS PREVIEW同JUPAS KNOW-HOW都唔得閒去,你可唔可以SHARE下講左D咩?
或者你PM我講都得

引用:
原帖由 tarya 於 2013-5-15 06:53 PM 發表
我BUSINESS PREVIEW同JUPAS KNOW-HOW都唔得閒去,你可唔可以SHARE下講左D咩?
或者你PM我講都得
因為d talks 係比今年即將入大學geh同學聽geh,所以我地都冇得聽
但係主要都係講jupas點樣運作,
其實重點就係如果真係想入科大SBM就要擺Band A
因為我地舊年收生係100% Band A offer
另外收生條件最主要係學業成績,
Extra electives, OEA (Other Experiences and Achievements) 同 Interview 就有Bonus Points
如果有咩唔明都可以再問我地

ISOM Society 咁落力呀

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。