本區搜索:
Yahoo!字典

[建議] 有關HKDSE資源分享區的改善建議

有關HKDSE資源分享區的改善建議

本人希望版主能為HKDSE 資源分享區加設索引.

目前資源分享區主要由不同會員各自張貼其所擁有的資源。
惟現行模式存在以下問題:
1. 分類標籤不足,只設文科、理科、商科、通識分享標籤。部份會員若同時張貼多於一個科目(如:中文、數學)的資源,則難以選擇標籤(不知應選文科分享抑或理科分享)。
2. 部份標題內容含糊,例如:有文章標題為:Bafs accounting,內容究竟是筆記、簡報抑或歷届試題?根本無從考究。
3. 部份資源失效(如死LINK),但帖子仍然為開放狀態。部份會員回覆後才發現資源不能下載。浪費會員時間。
以上為本人所見之問題,或有其他問題,未能在此盡錄,歡迎其他會員提出。

本人建議如下:
1. 為各科目設置索引。
本人為BAFS科目資源設置了索引,放置於Google Docs : 連結在此

本人希望設置索引的原因如下:
1. 把資源分類,PastPaper、筆記、QB等一目了然
2. 篩選死LINK的資源,減少不必要和浪費時間的回覆
3. 減少會員尋找資源所需的時間。即使會員可以利用論壇搜索功能輸入“BAFS“作關鍵字,但仍需從標題中篩選所需的資料。尤其是現時論壇標籤未夠具體,帖子內的內容為何難以完全由標題分辨。部份帖子中,分享資源的樓主未有於#1詳列其分享的資料為何。部份分享者只提供一連結就作罷。由此,會員或在下載資料之後才發現資料不適合自己使用(例如:下載者希望要中文資源,但下載所得的資源為英文),費時失事。
4. 集中資源,減少死link情況出現,提高資源的分享持續性。部份資源非常寶貴,如自製筆記、QB等。現時分享者大多把資源上載至免費分享空間。不少免費分享空間都對上傳的檔案設限,超過特定天數無人下載便會把有關檔案撤走,使得部份已上載較長時間的寶貴資源流失。惟設置索引可令尋找有關資源更為方便,提升其下載率。持續有人下載有關資源亦可紓緩死LINK的問題。

2. 透過版規要求會員就分享的檔案提供指定資料

可規範會員分享檔案的格式,例如:

【科目】
【類別】 Past Paper / QB / Notes / 坊間練習 etc.
【檔案格式】 : pdf / doc / jpeg etc.
【檔案的語言】:中文 / 英文

及其他補充資料等。若會員在回覆前已發現資源不合自己需要(如語言不符),則可省卻回覆的時間。

暫時沒有其他建議,歡迎其他會員提出改善建議。

另外,明白到壇方可能顧慮此舉會同以前做小卒資源網一樣有風險。
但係索引比較大既作用係歸類檔案,
而且貼出黎既下載連結,Server係置於外界不記名獨立空間(SendSpace / MediaFire)等等,而非以前的記名ftp空間。
所以風險上理應比小卒資源網既運作模式低好多,值得考慮。

小卒論壇獲譽為全港No.1學術論壇,在資源管理方面的確有可以改善的空間。本人發現某遊戲論壇的學術論壇分版(註:為符合版規規定,有關連結已於08 JUNE 2014 刪除)內,資料整理有序,方便會員。小卒論壇是專於學術討論的論壇,在整理資料、促進學術討論上應比一並非專於學術討論之地優勝。

希望版主、論壇管理者能深入考慮以上建議,優化資源分享版區。

中大會計畢業 BAFS 小組私補按此查詢
BAFS資源集中帖按此

樓主Dragon834 可否加入小卒管理團?
我見你在此壇貢獻了不少。Thanks

引用:
原帖由 Dragon834 於 2013-12-23 01:26 PM 發表
本人希望版主能為HKDSE 資源分享區加設索引.

目前資源分享區主要由不同會員各自張貼其所擁有的資源。
惟現行模式存在以下問題:
1. 分類標籤不足,只設文科、理科、商科、通識分享標籤。部份會員若同時張貼多於 ...
多謝你的意見
我們明白資源區的確存在不少問題需要改善
包括閣下提出的有關死link, 標籤不足等

但由於分享區現在是 "無償自由分享" 的
如實行發貼格式、主題格式等規範化發帖
執行初期可能需要大需人手check 帖
不然很難迫使會員跟足

除非我們實行另一種分享方法
例如分享者只要跟足發帖方法、同時提供有效link
便會得到相應的積分獎勵等 (即不跟足發帖方法無法得分)
但推行時亦會衍生其他問題
例如...如何計算每一個分享的積分獎勵
如何避免分享者把同一主題分拆發貼
如果避免分享者抄帖騙積分等...

大家有什麼意見?
歡迎提出

另外...論壇管理層也可能是時間要再招人了
一個冇用o既~~壇主~~=0="

引用:
原帖由 kungbernard 於 28-12-2013 02:22 AM 發表
除非我們實行另一種分享方法
例如分享者只要跟足發帖方法、同時提供有效link
便會得到相應的積分獎勵等 (即不跟足發帖方法無法得分)
但推行時亦會衍生其他問題
例如...如何計算每一個分享的積分獎勵
如何避免分享者把同一主題分拆發貼
如果避免分享者抄帖騙積分等...
感謝壇主用心回應,就你提出既問題,個人回應如下:
1. 不建議用積分獎勵。一黎對人力資源既壓力頗大(要設立類似檢查線既制度),
二黎用積分去鼓勵發佈資源有風險:一旦出現侵權資源但壇方予以積分獎勵,壇方被追溯法律責任既風險會增加。

同埋分拆發帖、騙帖問題的確難以處理。好大程度上都係靠會員自律。
引用:
原帖由 kungbernard 於 28-12-2013 02:22 AM 發表
多謝你的意見
我們明白資源區的確存在不少問題需要改善
包括閣下提出的有關死link, 標籤不足等

但由於分享區現在是 "無償自由分享" 的
如實行發貼格式、主題格式等規範化發帖
執行初期可能需要大需人手check 帖
不然很難迫使會員跟足
2. 規範發帖問題:個人認為規範化發帖唔一定要動用壇方管理人員特別跟進,純粹一個置頂帖子宣傳 / 全壇會員pm宣傳就可以。雖然咁樣做只系勸諭性質,唔可以確保往後每個帖子都要跟足格式去出。唔跟格式既亦無特別懲罰。但此舉可收鼓勵及潛移默化之效。當新出帖既會員逐漸跟隨格式發帖,往後分享資源既會員相信亦會跟隨。

個人認為無需特別動用版務人員作獎懲既原因係:上得黎小卒既,都係有心學、有心讀、想參與討論/問問題既人。雖然部份會員好多時係問問題,下載資源多過為論壇貢獻資源/解答其他會員問題,但最少佢地有心去尋找資源、透過小卒呢個平臺去令自己進步。分享者亦同。而小卒論壇亦非要隔絕一啲對論壇貢獻少、有問無答(俗稱CD-ROM)既會員。

反之,部份論壇好強調會員貢獻,因此佢地係一啲資源分享既區域入面,要會員付出論壇金幣或者達到某個會員級數先可以存取論壇既(全部或部份)資源。顯然小卒論壇並非走此方向,而是重視無償分享。

因此,個人認為規範發帖可以靠會員個人質素去維持、並經一段時間既實行後成為一項不成文規定,無需額外獎懲制度/版務人員監管去進行。
引用:
另外...論壇管理層也可能是時間要再招人了
新年招新血,期待
引用:
原帖由 CHTY 於 27-12-2013 01:45 PM 發表
樓主Dragon834 可否加入小卒管理團?
我見你在此壇貢獻了不少。Thanks
有諗過,只怕自己時間分配上唔可以妥善處理,忽略版務,愧對卒友

希望其他版友可以多啲比意見!

BAFS資源集中帖按此

樓主的意見很好!! 真有心

em49

引用:
原帖由 bruce~! 於 30-12-2013 11:50 PM 發表
樓主的意見很好!! 真有心
引用:
原帖由 MsCC 於 31-12-2013 02:31 PM 發表
em49
引用:
原帖由 Andy1992 於 26-12-2013 07:13 PM 發表
em32 em32
首先多謝呢幾位版友入黎花時間睇呢個post。
未知幾位有心入黎回覆既版友可唔可以比倒啲意見?
BAFS資源集中帖按此

我認為咁樣有助資源分享區既發展
其實我有下載少少PAST PAPER FOR 我同我既FRIEND
我都會執好晒一個LIST 俾我更加清楚係我個資料夾搵番我要既資料
但係小卒既資源分享區只能夠話係多但亂'
好多重複性資源、死LINK、冇檔既情況出現
咁樣其實真係好晒時間...
依我所見,我都認為其實最好分索引 同埋PP 同普通PAPER 同 筆記 要分開3個區
咁樣除左可以令到條理分明之外 仲可以慳番少少時間
雖然咁樣可能好食時間 但我諗呢個先係一個長遠既方法
或者管理員可以再開個區等我地每個會員檢查每個POST再放多次條LINK出黎
呢個方法可能會對管理員冇咁大負荷

引用:
原帖由 HarNarT 於 7-1-2014 12:44 AM 發表
我認為咁樣有助資源分享區既發展
其實我有下載少少PAST PAPER FOR 我同我既FRIEND
我都會執好晒一個LIST 俾我更加清楚係我個資料夾搵番我要既資料
但係小卒既資源分享區只能夠話係多但亂'
好多重複性資源、死LIN ...
多謝你用心提供建議。
我既憂慮係:

分PP區有可能重蹈

覆轍,同

小卒資源網面臨同一後果

BAFS資源集中帖按此

我昨晚打既確實考慮未夠周全
我都驚會有再次被封既風險
或者只能善用分類以針對太亂既問題

建議加個 "劣評" 圖示, 即是推指數相反, 會員看過劣質的分享可以按此,
警示其他會員此貼可以不看也罷.

引用:
原帖由 CHTY 於 8-1-2014 10:05 PM 發表
建議加個 "劣評" 圖示, 即是推指數相反, 會員看過劣質的分享可以按此,
警示其他會員此貼可以不看也罷.
睇完個建議笑左
咁我相信有啲回覆完只係得1條link既post應該會極速沉左
BAFS資源集中帖按此

引用:
原帖由 Dragon834 於 2014-1-8 10:33 PM 發表

睇完個建議笑左
咁我相信有啲回覆完只係得1條link既post應該會極速沉左
難保有經驗淺的會員推返上來

樓主的意見我望過
idea係好有人CENTRALIZED
但要定期check + update link會係一個首要解決的問題
因為SENDSPACE一無人download條LINK好快死
有無人 / 有邊個backup左已經係一個CONCERN

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。