本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 地理科發問區

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-30 08:29 PM 發表

坡度地形面積圖示(公仔)方位角比例尺量度距離垂直誇大比率
其實佢仲可以同其他課題混合出
例如:問你河流既河流等級 / 分汊比率
仲可以問有何區位優勢

引用:
原帖由 yip1023 於 2014-5-1 09:19 AM 發表
係中游興建堤壩點解會令下游流量減少同流速減慢
同埋如果呢2樣發生,沉積點解又會減少?
因為水壩起黎   集結   河水FOR   灌溉、發電、飲用、調節水流 等目的   
D水被閘住 令到流向下游既河水量減少
而河水被閘後, 會停留於水壩之內, 呈靜止狀態,有利粉砂的沉積 / 儲存粉砂
結果 下游 流量減少 同 流速減慢 但少左 搬運物 --> 沉積作用減少

另外, 興建水壩 有機會 引致 地震發生 / 灌溉水鹽濃度上升~

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-5-1 10:32 AM 發表
仲可以問有何區位優勢
THX!  區位優勢 在加 地圖證據 (D樣需要知道D公仔係咩意思~)

希望各位明天考試 順順利利!!!!!
記得帶齊D野同埋做好時間管理!!!!

回覆 92# draw 的帖子

唔該!仲有想問下城市蠶食同近效化有咩分別?
發展新市鎮係邊種?

想問到時有機會要我地畫咩圖?

回覆 96# ckh822 的帖子

我覺得佢出GRAPH最多都係2條AXIS個種同CLIMATIC GRAPH
知唔知日本係邊2塊COLLIDE  係歐亞VSPACIFIC  定歐亞VS PHILIPPINE?

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-5-2 08:52 AM 發表
想問到時有機會要我地畫咩圖?
GRAPH 我唔知DSE既課程有冇指明只可以考邊D
因為AL既課程入面,基本上咩GRAPH佢都可以考咁濟~
一般而言
  • 圓形圖
  • 棒形圖
  • 折線圖
  • 散點圖
應該係最COMMON 同埋BASIC
當然樓上都指左可能要你畫氣候圖,即係"棒形圖+折線圖"
即係話圖都可以有組合性

另外, 根據以往CE同AL
板塊既圖基本上係必畫,考親都問咁濟
唔好諗住淨係SQ先會叫你畫
好似08AL 就叫你畫晒所以板塊既圖黎解釋第1小分題

另外,外營力作用都會要你畫圖....
畫咩圖? 你學過既地形基本大部份都可以考....
如牛軛湖, WATERFALL....

再者, 風化都可以要你畫圖...
如10AL SQ 就叫人畫蜂窩狀風化.....

所以如果你地有打算要主攻板塊或河流,就記得要畫熟埋D圖~

引用:
原帖由 yipkahang 於 2014-5-2 03:04 PM 發表
我覺得佢出GRAPH最多都係2條AXIS個種同CLIMATIC GRAPH
知唔知日本係邊2塊COLLIDE  係歐亞VSPACIFIC  定歐亞VS PHILIPPINE?
你如果有細心留意地圖.....
日本係位於3板塊上,有歐亞、菲律賓同埋北美洲板塊....
我諗好睇問題問你邊日本既邊次地震.....先可以決定邊塊同邊塊撞

引用:
原帖由 yip1023 於 2014-5-1 12:34 PM 發表
唔該!仲有想問下城市蠶食同近效化有咩分別?
發展新市鎮係邊種?
城市延伸: 一些未經規劃的城市土地利用,沿交通幹道向附近的郊區擴展
近郊化: 中產收入既居民不斷地向市郊地區遷移的過程
城市蠶食: 城市人口和經濟活動向農村壙展,並把農村原來的土地用途改變爲市區土地用途

呢一個月真係唔該哂咁多位師兄既解答 特別係DRAW師兄!! 無論最後成績係點都好 盡左力便可~~
我想問師兄會唔會做下份MC卷?

雖然完左都想問一問.... PP1我答PLATE個題  A3.佢問 Explain why volcanoes are found this area? 我係咪要答個formation process就得?姐係constructive plate boundaries cause volcanoes?
B1.我寫左2opportunities同3個RISK
B2.就真係冇咩信心拎到3分 有1,2分都好好我覺得...

我答左第4題TRF   我想問B1同B2  我驚B1拎唔足5分..... B2係咪問human act 對 trf ecosystem 既impact?係咪姐係deforestation對ecosystem既影響等等?\

PP1ESSAY 我答左climate 咁佢話climatic contraint only 咁係咪正係講temp同rainfall 我驚過頭 寫左好小野 所以我寫埋SOIL....
跟住irrigation我就分左係short term既話就effective 但係long term既話就not effective加影響個D

PP2呢 我覺得石頭個題好陰 好容易分錯 所以冇簡到 我答左weather又係 A2呢我想問佢可以點寫 我寫左0度varies好大 有好大既星同下跌  90度即比較平穩 冇特別既星同跌  寫埋0度有幾個月都係冇insolation 我答到咩都炒埋一碟== A3係explain90度個change 我就大約答左 overhead sun change with time during summer and winter  個個angle of the sun varies類似呢D大唔野
B.就問amount of insolation in JULY affect the pressure at 0度  好似好易咁....我就話air rise and expand 類似呢D
C.pressure pattern along 30度in summer 我第一係describe左個pattern先 再explain  我答左ocean high preesure 同continental interior low pressure....
essay就徇左石頭啦  rock type 我正係講左intrucsive ,extrusive , sedimentary rock呢三type  後面discussion有小小擔心 我講左主要都係環繞granite黎講 又話會landslide呀 land subsitance  discussion寫左一頁多一半...... explain個到就有3頁

可以的話upload成份卷上黎睇睇
冇題目好難講

哈哈 冇題目

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-23 04:01 PM 發表

註釋圖: 唔同課題有唔同既畫法,好難就咁講
但唯一可以提既就係, 盡可能清楚同仔細地標示圖中既每樣事物,
如板塊果課既褶曲山,你除左要話人知果左係咩山,仲有要寫埋咩板塊相撞,移動方向,板塊之下係咩黎等等,
如 ...
thx for sharing

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。