本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 231

1. 大致上無問題
2. 應該列入選修科
3. 應該修改課程內容
4. 應該取消呢一科

大家對現時'數學'科嘅睇法

大家對現時'數學'科嘅睇法

.........

del post

引用:
原帖由 LAnews 於 2015-3-15 12:58 AM 發表
我見到你咁講,作為科學人都好難唔出句聲,至少係為其他有興趣讀的同學出一句聲,免得其他同學誤會

「我所讀嘅電腦同物理,最多只係涉及到一d初中教嘅數學課題
例如+-*/,變項

話數學同某d職業有關 ...
咁又係嘅,讀一讀都唔係曬幾多時間...
我決定收番我講嘅說話

我數學唔算差,目標應該攞到Lv4~5
接觸唔多,可能係因為我有天份
其實我只係 統粹暫時察覺唔到數學嘅實用性 先咁講...

同埋你點睇得出我只為考試,不求知識- -?
我就係唔想只為考試,不求知識 所以先開呢個post姐

我亦都無話要只為搵食而讀書

引用:
原帖由 LAnews 於 2015-3-16 01:09 PM 發表

咁你又唔洗話收返咩言論,好多人本身都有呢個疑問,我每個月都要幫d新同學「洗腦」最少一次先會明

你睇唔出數學實用性主要原因係因為你局限自己所謂日常生活:落街買嘢,行街睇戲,食飯娛樂,又或者你認 ...
其實數學要攞Lv2,初中數係唔夠。。。
就算識得一半嘅高中數都未必夠攞Lv2

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。