本區搜索:
Yahoo!字典

[發問] 點解比起當年(2009年),呢度好似安靜左咁多咁既?

點解比起當年(2009年),呢度好似安靜左咁多咁既?

我係末代會考生同高考生
10年後再上呢度,搵唔返當年個種氣氛

其實我都想寫下文分享下人生路

引用:
原帖由 斯先生 於 18-5-2019 06:26 PM 發表
我係末代會考生同高考生
10年後再上呢度,搵唔返當年個種氣氛

其實我都想寫下文分享下人生路
而家多左人用Instagram studygram 交流,或者Whatsapp / Telegram 入面去交流,冇當時翻屋企上網去討論區吹水既氣氛
中大會計畢業 BAFS 小組私補按此查詢
BAFS資源集中帖按此

除此之外
學生都比以前更忙碌
仲邊到有時間上討論區

而且仲有一個現實問題:
小卒有咩賣點吸引到人?
網討優勢一如上面提到已經被普及化
資源分享又有版權問題窒礙/坊間都愈來愈泛濫
被取締係遲早問題

引用:
原帖由 ehbb 於 2019-5-19 01:06 AM 發表
除此之外
學生都比以前更忙碌
仲邊到有時間上討論區

而且仲有一個現實問題:
小卒有咩賣點吸引到人?
被取締係遲早問題
比以前忙碌?你肯定
當年AL咪仲chur?

引用:
原帖由 ehbb 於 2019-5-19 01:06 AM 發表
除此之外
學生都比以前更忙碌
仲邊到有時間上討論區

而且仲有一個現實問題:
小卒有咩賣點吸引到人?
被取締係遲早問題
說話,上年我真係跑左去考DSE,考全科
試左一下DSE到底係乜野一回事

中文: 呢個就真係難既,好考你基本功(你最後由細開始睇多D唔同既中文書,每一課既內容都解清楚,慢慢練,否則考之前1-2年好難忽然變到好好),尤其之後cut埋oral同listening之後,冇得拉分
英文: 我建議可以睇大陸人出既TOEFL同IELTS雞精書谷,佢地現在超擅長
數學: 考熟不考難,一定要多點做,keep住做題目,你一生疏去到就會唔掂,因為無時間比你慢慢諗,尤其是MC
M2: 同上
通識: 多睇新聞,搵個老師幫你改下文練下咁
化學: 考熟不考難,睇textbook,睇清每一個concept比你亂咁日做夜做有用好多,遇到難明既concept或位,請多睇幾次,比點耐性,唔好急
物理: 考熟不考難,睇textbook,睇清每一個concept比你亂咁日做夜做有用好多,遇到難明既concept或位,請多睇幾次,比點耐性,唔好急
生物: 考熟不考難,睇textbook,睇清每一個concept比你亂咁日做夜做有用好多,遇到難明既concept或位,請多睇幾次,比點耐性,唔好急

真心,比起A-LEVEL 3AL好考N倍.........
如果你之後想向大學讀engine科
請你務必讀M2,數學,M2 一定要讀得好好
考完DSE之後,請你自修埋M1/點寫program
否則你之後會跟唔上/好辛苦,尤其是你想讀computer science

至於想學英文難既生字,其實唔洗去補習社
去用大陸出既GRE考試雞精書
大把呢類難字
佢有埋手機app幫你溫
超好用

引用:
原帖由 斯先生 於 19/5/2019 01:10 AM 發表
比以前忙碌?你肯定
當年AL咪仲chur?
今日有IES SBA等等
而且當日AL參與(forum)者固然係較少
但係起碼都有一批CE人會參與
今日就係所有適齡/基本門檻就已經係DSE
連昔日輕省版(CE)都無
引用:
原帖由 斯先生 於 19/5/2019 08:40 PM 發表

說話,上年我真係跑左去考DSE,考全科
試左一下DSE到底係乜野一回事

中文: 呢個就真係難既,好考你基本功(你最後由細開始睇多D唔同既中文書,每一課既內容都解清楚,慢慢練,否則考之前1-2年好難忽然變到好好),尤其 ...
當年AL固然係考天材
起碼你都叫做點操都唔會操得完(咁都會有種自我放棄心態)
DSE正正因為有邊際有框架可尋
考生自然會更勤於操PP
仲要一試定生死
唔忙就有假

by the way
DSE完全係統戰香港招數
跟那國制度睇齊
亦都愈來愈學強國模式
攻利去睇操別國模式就一定係皇道

引用:
原帖由 ehbb 於 2019-5-21 12:16 AM 發表

當年AL固然係考天材
起碼你都叫做點操都唔會操得完(咁都會 ...
errrrr,如果唔計政府因素
我覺得DSE係比AL好
6年制中學
多1年放向大學可以做多好多野,學多好多野

以前AL有個斃病:
就係讀engine唔要求人讀pure math同 學program
好多人入學後,跟本無法跟上
4年制大學,第一年用黎做foundation year補底岩岩好
美國都玩呢套(我向美國讀過書)
又可以順道讀讀通識野,個人發展快好多
死刨past paper冇用的

現在呢個時代,應該強制理科生學program
現在乜都要用電腦

題外話: 個人覺得,美國既理工科教育比香港成熟好多(甚至台灣一線大學:台成清交都比香港好)
香港既理工科,D內容20-30年不變,D notes改都唔改,笑......
學來學去,學埋人地先進國家早就唔要既野
如果你有能力,我強烈建議你去西方國家學理工科,尤其是美國德國
學出黎好過香港好多
讀完之後唔好返香港,留向美國或德國發展(好多大陸/印度精英都係行呢條路)
成班友仔讀電腦移民美國矽谷

現在大陸/台灣讀電腦/電子都比香港好......
北京清華大學電子工程系,上海交通大學電子工程系,上海復旦大學電子工程系,國立台灣大學電機系,國立交通大學電子系

另外,唔好睇小印度人,印度理工學院雖然排名不如三大,但入面D理工科人係勁到痴線的,年年都好多畢業生移民矽谷發展

唔好同我講英國澳洲
英國同澳洲向高科技時代,早已沒落
美國才是科技時代的霸主
世界一哥

日本30年前曾經都好勁,但現已沒落

引用:
原帖由 ehbb 於 2019-5-21 12:16 AM 發表

當年AL固然係考天材
起碼你都叫做點操都唔會操得完(咁都會 ...
靠死操題學野我個人覺得唔係好野
你上左大學讀理工科,搞D真家伙你就會知
你唔係真係明,你係整唔到的(美國讀理工科好強調呢點)

成個論壇有種荒廢感

我都認同, 難得有你喺度分享, 其實已經好好
不過我深信, 仲有人會睇討論區既, 有D野係IG, FB, 連登替代唔到
文化本是平常事
"Culture is ordinary" by Raymond Williams
-----
https://www.meta.edu.hk
ig: metalearning

謝謝斯先生呀!
睇得出你仍然深愛小卒
我都依家日日上小卒
不過又真係唔知講咩好

我每日都有幾次檢查每日所發表既新帖
不過好多都係廣告/SPAM
工作之外要清呢類帖子已經時間有限
加上政治環境又逼住去回應去面對
實在令人疲累

或者大家會唔會對咩話題有興趣?
會討論學術解難嗎?

雖然我係初中生, 新手入場.
但依到好好, 好多資訊.
但就好少討論, 如果多D問功課的人就好.
知己知彼, 一齊增益.

引用:
原帖由 細細901 於 28/6/2019 09:11 AM 發表
雖然我係初中生, 新手入場.
但依到好好, 好多資訊.
但就好少討論, 如果多D問功課的人就好.
知己知彼, 一齊增益.
其實近年學界課業比以前更忙碌
科技發展更多人轉向用whatsapp小組式進行學術討論
如此一類因素等等都令討論區需求下降
不過改變都靠自己做起
如果你有任何課業/升學問題有需要或者想進一步探討都不妨提出
能力範圍之內都願意一齊交流
謝謝你意見呀!

我都好欣賞呢個論壇,當年(2013)就係靠呢個論壇的RESOURCES幫我上U的,感謝感謝!今日因為教書又再上來,真係有很多感覺

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。