本區搜索:
Yahoo!字典

"學友社"高考通訊---中大校園電台節目“最緊要識揀”

經過三日漫長的現場直播,好多同學同我地反映都是未能如收聽我地現場直播, 所以我地希望盡快完成當日的直播
upload 上網比聽眾可以隨時重溫
現在的學系重溫已增至二十一個
分別是:
BBA
專業會計學
體育運動科學系
心理系
新聞與傳播學
人類學
哲學系
文化及宗教研究系
歷史系
翻譯系
英文系
語言學及現代語言系
分子生物技術學
物理系
統計系
食品及營養科學

多謝你的分享!

對於高考生選科時, 這些資料很具參考價值.

新聞與傳播學 果個值得一聽
個男嘉賓講得幾好幾搞笑

回復 #18 kk8132 的帖子

係ar...Journal 果然係Journal ...佢幾乎Lead 曬成個節目

其實我有個問題想問問journal...
佢地係唔係比較重寫作多過media個邊..
因為聽完都唔覺得佢地好講media創作呀advertising 個d..
反而講寫作講左好多咁....

幾時有法律系ar><~好期待

引用:
原帖由 kyli 於 2007-6-20 11:31 AM 發表
其實我有個問題想問問journal...
佢地係唔係比較重寫作多過media個邊..
因為聽完都唔覺得佢地好講media創作呀advertising 個d..
反而講寫作講左好多咁....
據我所知...佢地都係有一科叫Creative Media 都有教你做d application 的野
不過中大的journal 係偏向係知識上同如果作為jounal 人...
佢地的科程比BU 較少技術層面...不過教如何做好一個記者, 一個傳播角色
遠勝於一個之掌握技術的記者...加上application 的自已進修都好快學識

引用:
原帖由 心情 於 2007-6-20 12:07 PM 發表
幾時有法律系ar><~好期待
昨日收到法津系的email ...他們願意出席本節目
時間可於未來兩日內.....請留意本帖

引用:
原帖由 電台其 於 2007-6-20 03:16 PM 發表

據我所知...佢地都係有一科叫Creative Media 都有教你做d application 的野
不過中大的journal 係偏向係知識上同如果作為jounal 人...
佢地的科程比BU 較少技術層面...不過教如何做好一個記者, 一個傳播角色 ...

Journal的同學,真係好識表達自己。

醫科生都唔差,非常風趣幽默,最難忘是用電筒聽隔離房打鬥。(「好歹都係一個醫生」,這句真是成個Gag的中心點......

Global人,真的很穩重......
引用:
原帖由 電台其 於 2007-6-21 08:34 AM 發表

昨日收到法津系的email ...他們願意出席本節目
時間可於未來兩日內.....請留意本帖
可以問多一些關於法律系同其他學系聯合開設的雙學位課程,近年很Hit的.......

漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

回復 #23 電台其 的帖子

依家我地有直播21/6 , 去到7:30 ....請多多支持

THANKS FOR YOUR SHARING
IT'S USEFUL

我地今日係我地最緊要識揀的最後一日直播...不過我地會逐一加上學系...令我地學系介紹更完滿
這是我地今日(22/6)直播的時間表
1600-1700 藥劑學系
1700-1800 社會工作學系
1800-1900 生物系
1900-2000 政治與行政學
2000-2100 環境科學(live)

一陣就播
環境科學

請大家多多支持
www.cucr.hk

相信就快放榜, 大家一定好緊張la...
不過出左成績而有機入中大的朋友仔...聽下我地節目對你地實有幫助

引用:
原帖由 電台其 於 2007-6-28 12:17 PM 發表
相信就快放榜, 大家一定好緊張la...
不過出左成績而有機入中大的朋友仔...聽下我地節目對你地實有幫助
似乎沒有太多節目的更新了......

已經把所有節目上載了?

聽了很大部分,現在只剩下social work未聽。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。