本區搜索:
Yahoo!字典

PA LCCI question

引用:
原帖由 kii17016 於 2008-3-29 11:26 PM 發表
而家個syl改左同ce一樣lu
幾時的事啊 lol?
我06年考的時候仲叫做有extra thing
不過傳聞02年開始堆extra thing就唔考
不過我個時考都冇extra thing XD

深海遇著潛水客

引用:
原帖由 treebear 於 2008-3-29 11:43 PM 發表
真是嗎...??
忘記了當年十一月考了甚麼

那時臨考前一日還在自修Branch a/c, etc....(根據我的記憶, 有無考就唔知..XD)
+ How to pass LCCI (內地版本)

不過除了多了一張cert 之外, 不曉得有甚麼用 ...
沒用的
特別是對於現在讀緊Acct Degree的我 =.=
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 無人像我 於 2008-3-30 12:02 AM 發表

勁人
有好多pa唔識,可否請教
大學讀的Acct跟美國…你地讀緊英國的…
所以我幫唔到你
你反而問AL生仲好,我相信佢地仲熟
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 treebear 於 2008-3-30 12:09 AM 發表
我想, 找october3rd 吧...XD(逃)
同意 +1 XD
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 October3rd 於 2008-3-30 12:12 AM 發表

香港ge大學讀美制會計;
香港ge中學讀英制會計?
會計中ge Consistency去了哪裡?
Consistency唔係指地方同地方之間的Consistency播
主要因為唔同地方Business Law唔同,所以美同英有一定分別
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 treebear 於 2008-3-30 12:14 AM 發表
因為為數不少的PA 問題也是你答的說...
(說來慚愧, 已把當年的東西delete 得一乾二淨...)
+1 XDDDDD
話時話…因為兩個PA的Topic我開始比人起底 (esc)
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 October3rd 於 2008-3-30 12:20 AM 發表

gum即係內容有出入
既然law ng同, 方法都應該會ng同la
雖然會計都係由double entries, dual aspect concept引申上去,
但係深入少少ng係會有出入咩?

就算一樣, 係同一塊土地(香港), 讀ge內容ng係應 ...
這些我控制不了 XD
深海遇著潛水客

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。