本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] 決戰JUPAS之「Dean」

決戰JUPAS之「Dean」

前言

一眾溫書溫到傻了的今屆A-Level考生,在EASers的地頭狂吹有關JUPAS(不包括EAS)的東西。

為JUPASer的人身安全著想(開山刀、流星搥......走呀!!!),現開設本年度第一個JUPAS的交流帖。
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 08:27 PM 發表

有好多科都要in o個個呢..xdd
不過真正想入+有機會入到o既應該會係
正選:cu ibba, cu psy, ust bba
副選: cu econ, cu stat
三選: hku bss, hku ba, hku beng, hku bsc
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 08:34 PM 發表

小弟choices我諗無邊幾個同我相似架啦XD

正選: CU Math, CU Stat, HKU BSc<---呢個貪佢個double major
副選: UST Math, CU Phy
三選: 一大堆enginee
引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-4-10 08:37 PM 發表

STEVE與aa相遇的地方:CU Stat......XDXDXD
不過double major in Science就(似乎)要放棄一些大學生活
(商科另計)
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 08:40 PM 發表

突然在中六愛死了physics
maths不嬲都係小弟的愛好 xddd

(不過唔想讀hku的maths/phy呢個major)
引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-4-10 08:53 PM 發表

CU IBBA、UST BBA、CU Econ、HKU BSS、HKU BEng、HKU BSc。
HKU BA是文學院還是商學院?

P.S.:我們JUPAS人再在這帖吹的話可會被EASers追殺的了, ...
上述回覆出自《[EAS][開定]EAS報喜帖》。

請出招

漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

BA 當然係文學院la^^

都係小心d 唔好俾eas"er" 追殺先得..xddd

引用:
原帖由 aa1234 於 10.4.2008 09:14 PM 發表

都係小心d 唔好俾eas"er" 追殺先得..xddd
中六人又浮下先
BA是某魚的奮鬥目標之一xD
從哪裡來 就回哪裡去.

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:14 PM 發表
多謝多啦
得我地幾個jupus player ja咩?..xdd
大家都去了溫書.....得番d phy chem pure o既人係到hea 緊..xddd

我得番3日溫phy ja../.\""
今日mc 先錯左13條....灰...
唔記得晒d phy la...

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:17 PM 發表

App 好似下星期考
同我同一日..xddd
maths stat!!!^^

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:14 PM 發表
aa你入文學院
0_0"

話說,我的第一個版本是有CU Translation在內的。
結果被我的「職業輔導老師」(=班主任=英文老師)迎頭痛擊。
(這亦是我唯一接受的「建議」)
最終當然離我的JUPAS choices而去了。
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:14 PM 發表
多謝多啦
舉手之勞。
不過這段時間可能真是只有Pure Phy Chem人響度狂吹。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-4-10 09:18 PM 發表

aa你入文學院
0_0"

話說,我的第一個版本是有CU Translation在內的。
結果被我的「職業輔導老師」(=班主任=英文老師)迎頭痛擊。
(這亦是我唯一接受的「建議」)
最終當然離我的JUPAS choices而去 ...
我不入地獄, 誰入地獄..xddd
本住自己咩野唔好, 大學就讀咩o既principle 去揀, ba 係個唔錯o既choice..xdd

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:23 PM 發表

我都係照單執藥多XD
我重有個fd 揀左9大o既acct 同hku ac就算la..xdddd

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:15 PM 發表

我25個choices全部都係BSc或者BEng會唔會寡左d?
嗯......我有同學全部是BSc或者BSocSc@@
只要你肯定你會對這些科目死心塌地,從一而終,就行了。
引用:
原帖由 seelvee 於 2008-4-10 09:16 PM 發表

中六人又浮下先
BA是某魚的奮鬥目標之一xD
中六人(非EAS),都算是JUPASer掛......
不過是不同屆數@@

BA人數多,收生亦多,在中游至中上游學生的好去處。
引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2008-4-10 09:19 PM 發表
我的第一個版本還有幾個BBA留下
不過在尾二版本全部都丟掉了
STEVE看來真的很討厭商科?
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:20 PM 發表

我不入地獄, 誰入地獄..xddd
本住自己咩野唔好, 大學就讀咩o既principle 去揀, ba 係個唔錯o既choice..xdd
......
萬一入左,點算?
引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:25 PM 發表

我重有個fd 揀左9大o既acct 同hku ac就算la..xdddd
25個choice揀得9個?!
那......你個fd千萬不要看到某些Blog/論壇文章了,否則後果堪虞。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

點解講到HKU BA咁地獄ge?? = o ='"

btw, 聽人講話HKU"教壞人", 係咪真ka??
做一些我能夠做到的事...

引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-4-10 09:29 PM 發表 嗯......我有同學全部是BSc或者BSocSc@@只要你肯定你會對這些科目死心塌地,從一而終,就行了。中六人(非EAS),都算是JUPASer掛......不過是不同屆數@@BA人數多,收生亦多,在中游至中上 ...
佢只肯入account or ac,
不過佢有應該考到3a 的...= ="..問題係ue 會唔會e..所以入唔到ac ga jei....
.ba 入左咪讀lor, 我可以揀philo 加eng 掛..xd
出路亦都唔錯
始終做商科, language 都幾重要

引用:
原帖由 nana2000 於 2008-4-10 09:31 PM 發表
點解講到HKU BA咁地獄ge?? = o ='"

btw, 聽人講話HKU"教壞人", 係咪真ka??
cu 先係我呢d 純品乖學生入ga ma^^
對我lei 講, 除左cu 之外, 間間都教壞人..xddd

(以上純粹個人感覺, 勿插)

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-4-10 09:33 PM 發表

cu 先係我呢d 純品乖學生入ga ma^^
對我lei 講, 除左cu 之外, 間間都教壞人..xddd

(以上純粹個人感覺, 勿插)
哈,其他兩間會點樣教壞你呀?

回覆 #17 aa1234 的帖子

我淨係知HKU會教你做"上等人"lor.....
所以唔係為左個BA, 我一定唔讀HKU........= =""
做一些我能夠做到的事...

引用:
原帖由 nana2000 於 10.4.2008 09:41 PM 發表
我淨係知HKU會教你做"上等人"lor.....
所以唔係為左個BA, 我一定唔讀HKU........= =""
NANA主打咩科?@@"""
從哪裡來 就回哪裡去.

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。