本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 282

1. 應該

243 (86.17%)

2. 唔應該

31 (10.99%)

3. 唔識6.4

8 (2.84%)

大家認為六四應否平反?

大家認為六四應否平反?

大家都係學生
應該要有批判精神
所以你覺得六四係唔係要平反呢?

回覆 #65 香港小子 的帖子

回覆 #68 October3rd 的帖子

引用:
原帖由 origion 於 2009-6-9 04:50 PM 發表
你係邊方架?一陣又叫人開坦克車車過來
一陣又好好咁款
我第1個回覆只係曲線姐
誤導左你

一定要平反!!

回覆 #76 October3rd 的帖子

回覆 #79 origion 的帖子

有時d野唔係計做黎做咩, 或者做左有咩用.
係講應唔應該做.

如果你經過再三思量之後,
仍然覺得呢件事係唔應該做ge話,
咁無法啦~ 這個是你的想法.
但我會有點痛心....
做一些我能夠做到的事...

回覆 #84 origion 的帖子

好啦好啦.....
如果你有心討論這個topic的話,
就清楚地說出你係覺得支持平反or not.....

你的回覆給人的感覺是"不平反"那邊的,
但你又0成日強調你無咁講過......
唔好學曾特首啦, 話就說清楚吧~ 沒人會打你的 = =
做一些我能夠做到的事...

十卜十卜yoyoyo

我睇見某d人根本只係為平反而去平反, 人云亦云
佢地對這場學生運動係咪真係了解呢?
真相又有邊個講得出?
平反成功又有幾大機會啊?

引用:
原帖由 下年見 於 2009-6-13 11:34 發表
我睇見某d人根本只係為平反而去平反, 人云亦云
佢地對這場學生運動係咪真係了解呢?
真相又有邊個講得出?
平反成功又有幾大機會啊?
做未必得
唔試唔去做就一定唔得

引用:
原帖由 neoplayer 於 2009-6-13 11:50 AM 發表

做未必得
唔試唔去做就一定唔得
你不如答左我其他問題先,
唔好一味剩係同我講去試

暫時中立  我好似未明晒果段歷史  eg 64電影  當時學生既行為等等都唔係感清楚
好d人話當時學生 eg 吾爾開希 等 態度唔好 我真係想睇下64電影  有既請提供
相信可以比我更全面既64歷史  
歷史必須正視  但大前提係我地要 掌握更大量 證據 再把佢地 傅開去 到時佢地唔平反都唔得
2011 HKALE  *|| 地理.歷史||*

睇過感多既post  
其實大家冇必要在度咬文嚼字  有反對- -既擺出一個敵對的姿態 有必要嗎?這不是說錯一個字 就會有搶指住頭的

大家認為6.4應唔應該平反?
我地5須要講感多  只須單睇一個行為   [開搶射殺  是一個怎樣的行為?]
這不論是學生對錯 而是一個國家元首對錯既問題
當時有否必要用搶 ? 坦克?  難度冇一個更好 更完美既方法?
其實反對的 只要答到這呢問題已可以 因為呢個先係最重要既問題

因為這不是討論 學生運動是否正確 而係   大家認為6.4應唔應該平反?
我相信在這裡的討論不是一個情緒既宣洩  
仲有  平反 就=== 獲得一個真誠的道歉
難道反對平反64 既人唔想獲得 曾傷害你既人既道歉ma?  

如果 我身在其中 我可能不理智
不過身為一個90年代出生既人 我想既係 去紀念呢一班人
正如現在都有人去紀念黃花崗烈士

你可以一直去享受人生
你可以不多謝曾經用生命去改善環境既人
不過因為佢地永遠會得到我們呢類人既紀念
因為佢地既行為 我地可以有更自由同自主既空間
雖然共產黨仲未平反64  
但佢地不斷去禁止64言論既發佈
正所謂 作x心虛
佢地既行為更能顯示出 佢地錯了

2011 HKALE  *|| 地理.歷史||*

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。