標題: [選科諮詢] 請問有咩professional既科識合我讀? [打印本頁]

作者: Edithxd    時間: 2013-9-5 11:12 PM     標題: 請問有咩professional既科識合我讀?

我係女仔今年F5
我修 phy chem econ m2
自己對engine/business方面就冇咩興趣
希望讀有關醫學既科(not醫生/護士)
但係我冇修bio 會唔會好大影響呢?
同埋我希望係professional既科
大家可唔可以比d意見我有d咩科適合我?
唔該晒

作者: miklcct    時間: 2013-9-6 06:48 PM

又唔係醫生/護士,又唔係engg,重邊有professional科?
作者: k456456    時間: 2013-9-6 06:50 PM

poly果d 好多都睇重bio
作者: Edithxd    時間: 2013-9-6 10:39 PM

引用:
原帖由 miklcct 於 2013-9-6 06:48 PM 發表
又唔係醫生/護士,又唔係engg,重邊有professional科?
咁有d咩科同醫學有關而適合我讀?
作者: Edithxd    時間: 2013-9-6 10:40 PM

引用:
原帖由 k456456 於 2013-9-6 06:50 PM 發表
poly果d 好多都睇重bio
咁港大中大個d呢?
作者: Simon    時間: 2013-9-6 10:40 PM

每一行都可以係professional
作者: Edithxd    時間: 2013-9-7 10:50 PM

引用:
原帖由 Simon 於 2013-9-6 10:40 PM 發表
每一行都可以係professional
咁可唔可以比實則既提議@@
作者: Simon    時間: 2013-9-7 11:46 PM

除左醫科有關既, 仲有D咩你有興趣?
作者: alexngai    時間: 2013-9-8 12:24 AM

物理治療師、職業治療師、視光師、言語及聽覺科學

我對呢方面唔係好熟,聽講有D科無讀Bio都收,但我同學話無讀Bio一開始追得好辛苦。
作者: svsvsvsvsv    時間: 2013-9-9 01:12 AM

講醫療 一定要講Poly 3寶
當中以PT出路最廣, RD最窄(有錯請指教)
PT,OT可以係老人院, 護養院
而RD大部分都只可係醫院度做
係咪真係需要咁多放射師(including 醫人 and 檢驗)
就真係要諗諗

另外Med Lab都係Poly獨有
做檢驗都叫做醫療既
但起薪都冇三寶咁多
(唔好妄想話入政府前途好  入政府起馬要有個Science Master先有interview)

而HKU的ST (speech therapy)都好pay既
需求都仲有
但係4年後的事真係好難講

自己諗諗la
作者: keith1104    時間: 2013-9-9 03:44 PM

poly三寶好睇重bio,今年中,英,bio weighting 係10, 其他elective 只係5,
如果你真係好想讀三寶,你可以試下language方面考好d,
至於你無讀bio咁去讀三寶就預左辛苦,
我本新讀左bio都好覺human anatomy好難,
我聽講無讀bio d人簡直聽唔到,
d professor多數都係自己有自己講,想準時或者早d落堂,
如果讀三寶就要預左自己第一年self-study bio,
其實你個分夠勁就讀medic啦,
個度應該無咁多讀過bio既人,
就算self-study bio都有人陪

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0