本區搜索:
Yahoo!字典

[選科諮詢] jupas排位求助

jupas排位求助

best    normal worst
Chi:4            3           3
Eng:5           4           4
Maths:5*     5           4
Ls:5             4           3
M1:5*           4          4
Bafs:5*       5           4
Geog:5       4           4

A1應該擺定Ust BBA駁下
至於A2同A3 想Poly maketing/Poly business/City BBA/BU BBA
眼見而家city同bu都幾熱門 而poly相對收得高d
如果想保守d 應該點取捨好?

其實係冇science科冇得簡
我有唸過幾個排法
1.A2 Poly Marketing
   A3 Bu
   B4 CITY

2.A2 City
   A3 Bu

3.A2 POLY
    A3 CITY
   B4 BU

你覺得邊種方法較為理性且穩陣

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-15 08:36 PM 發表
你可以試下BU / City (or any other available...you can refer to jupas website) ge...跟住入到去揀數/統...(當然如果你唔鍾意讀就無謂擺...)
你指我而家簡住bu同city既bba先?
咁poly仲值唔值得擺係band b?

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-15 08:54 PM 發表
我講緊的係...無Science科但係有M1都仲有D science揀得...只係如果你唔鍾意就算數...
ER.. 有d科science唔係must 但係係preferred..人地有bonus 變左我都幾蝕底
同埋而家冇乜讀數既科la poly既investment science 都係prefer science

引用:
原帖由 kit371 於 2012-10-15 09:00 PM 發表

ER.. 有d科science唔係must 但係係preferred..人地有bonus 變左我都幾蝕底
同埋而家冇乜讀數既科la poly既investment science 都係prefer science
best>cu bba
normal>ust bba
worst>city u bba

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-10-15 09:05 PM 發表
best>cu bba
normal>ust bba
worst>city u bba
我唸同Cu bba距離都幾遠
但thanks for your suggestion
如果band a擺ust同city 仲有個位你認為擺poly定bu好d?

引用:
原帖由 kit371 於 2012-10-15 09:14 PM 發表

我唸同Cu bba距離都幾遠
但thanks for your suggestion
如果band a擺ust同city 仲有個位你認為擺poly定bu好d?
當然poly

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-10-15 09:25 PM 發表

當然poly
巴打好睇得起我 thx

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-15 09:38 PM 發表
其實而家放你最想讀的科係頭無乜所謂, 因為放左榜之後仲有得改...
如果萬一chance麻麻我覺得真係要放 BU / LU係A3

因為poly同city本身應該幾接近 (部份Poly 的programme 仲高...因為佢唔係大類收生)

當然如果 ...

另外想簡單問下呢4間u (ust poly city bu)既bba 除左排名之外
有冇d咩特別唔同?例如exchange既機會 workload resources等等

引用:
原帖由 kit371 於 2012-10-15 09:43 PM 發表

另外想簡單問下呢4間u (ust poly city bu)既bba 除左排名之外
有冇d咩特別唔同?例如exchange既機會 workload resources等等
ust bba一定最top,city>poly>bu

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-10-15 09:45 PM 發表
ust bba一定最top,city>poly>bu
really?

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-15 09:46 PM 發表
讀BBA信排名不如信人脈...畢竟你讀完都係出黎為份工而唔係做research...
所以我話除左排名之外
暫時味唸到畢業住 只係plan緊如果interview 人地問我點解簡佢可以點答

引用:
原帖由 kit371 於 2012-10-15 07:54 PM 發表
best    normal worst
Chi:4            3           3
Eng:5           4           4
Maths:5*     5           4
Ls:5             4           3
M1:5*           4          4
Bafs:5*       5           ...
如果讀bba, of coz City BBA

搭單問BU BBA唔放BAND A係咪一定冇得IN???

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。