本區搜索:
Yahoo!字典

中大書院討論帖

中大書院討論帖

如果大家是EAS同學的話, 也許應該收到了中大選書院的通知。
JUPAS想入中大的的學生亦應該想一想書院的問題......

希望大家能發表一下書院的意見,
俾便小弟和大家一起參考參考...

就中大書院而言, 現有 崇基 新亞 聯合 逸夫
附件可找到書院簡介...

各書院當然各有特色...大家會如何選擇呢?
崇基: 多船(但競爭更大) 多宿(競爭亦很大) 近火車站 多summer exchange
新亞: 宿靚(但少宿位) 近本部
聯合: 近本部 多exchange
逸夫: 風景優美 遠離煩囂(更遠離上課地點)
(以上資料未經確實, 不宜盡信)

PS: 聯合書院確保EAS學生有宿位

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回覆 #1 victor2357 的帖子

暫時係? > ? > NA > SC
始終頂唔順NA的新儒家精神,唔想比佢"薰陶"
Shaw就更加唔使講,絕對唔會揀
而家煩緊係CC定UC.....

引用:
原帖由 victor2357 於 2008-5-26 05:44 PM 發表
PS: 聯合書院確保EAS學生有宿位
佢肯定左..?

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-5-26 06:10 PM 發表

佢肯定左..?
在那講座中聽佢口風係幾乎肯定EAS Year 1有得住

引用:
原帖由 dw42 於 2008-5-26 05:54 PM 發表
暫時係? > ? > NA > SC
始終頂唔順NA的新儒家精神,唔想比佢"薰陶"
Shaw就更加唔使講,絕對唔會揀
而家煩緊係CC定UC.....
我其實都係= ="""
na同sc我都唔想入  (3RD AND 4TH choices respectively)

我想有宿住= ="""
就係驚cc冇宿...  (ps: 我住荃灣,附近又有地鐵又有車去sha tin 火車站= =)

仲有就係驚cc冇船拎= ="""

引用:
原帖由 victor2357 於 2008-5-26 06:33 PM 發表

我其實都係= ="""
na同sc我都唔想入  (3RD AND 4TH choices respectively)

我想有宿住= ="""
就係驚cc冇宿...  (ps: 我住荃灣,附近又有地鐵又有車去sha tin 火車站= =)

仲有就係驚cc冇船拎= ="""
聽人講好似都係話多船架喎

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-5-26 06:35 PM 發表

聽人講好似都係話多船架喎
但係佢地話cc勁人太多...

同一個分數可能uc/sc/na都有, 就係cc冇= ="""

引用:
原帖由 victor2357 於 2008-5-26 06:37 PM 發表

但係佢地話cc勁人太多...

同一個分數可能uc/sc/na都有, 就係cc冇= ="""
cc的確係多勁人,睇下可唔可以用來做推動力啦
有競爭先有進步嘛....當然,競爭太大亦唔多好

引用:
原帖由 dw42 於 2008-5-26 06:57 PM 發表

cc的確係多勁人,睇下可唔可以用來做推動力啦
有競爭先有進步嘛....當然,競爭太大亦唔多好
咁又係... 其實船唔船我都唔太有所謂

exchange 又有中大統一果隻...

所以最緊要都係宿...= =

聯合好就好在一定有= =
但係我都係想入cc...
衰左屋企近= ="""

引用:
原帖由 victor2357 於 2008-5-26 07:30 PM 發表

咁又係... 其實船唔船我都唔太有所謂

exchange 又有中大統一果隻...

所以最緊要都係宿...= =

聯合好就好在一定有= =
但係我都係想入cc...
衰左屋企近= ="""
我諗應該都冇人夠我近-.-
小巴一個站, 3mins到
邊個夠我近?

...我想住hall orz

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-5-26 07:33 PM 發表

我諗應該都冇人夠我近-.-
小巴一個站, 3mins到
邊個夠我近?

...我想住hall orz
咁......
你都冇得揀...
要hall一定要聯合...

shaw 都可能得既...但係你屋企可能同shaw既hall 同中大差唔多距離

引用:
原帖由 victor2357 於 2008-5-26 07:36 PM 發表

咁......
你都冇得揀...
要hall一定要聯合...

shaw 都可能得既...但係你屋企可能同shaw既hall 同中大差唔多距離
ya -__-||
但係我又唔知係咪真係sure有喎,,

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-5-26 07:54 PM 發表

ya -__-||
但係我又唔知係咪真係sure有喎,,
上次聯合咁樣講應該係gurantee 左...

引用:
原帖由 victor2357 於 2008-5-26 07:59 PM 發表

上次聯合咁樣講應該係gurantee 左...
我都係咁話, gary你就係唔信.....

多船係咩意思丫

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。